Parametry wpływające na jakość oleju sprężarkowego to: ciśnienie, temperatura oraz czystości sprężonego czynnika. Aby sprężarka prawidłowo funkcjonowała, należy zaopatrzyć się w wysokiej jakości olej sprężarkowy.
Prawidłowe smarowanie olejem wszystkich jej części ruchowych, zmniejsza straty dotyczące tarcia. Olej ten musi być odpowiedni dla danego rodzaju czynnika chłodniczego, danej konstrukcji sprężarki, zakresu ciśnienia, jak również jej temperatury. Stosowanie się do wymienionych zasad, jest gwarancją długiego okresu jej funkcjonowania.
Rola oleju sprężarkowego polega na tym, aby współpracujące elementy mechanicznego układu się nie zatarły. Razem z czynnikiem chłodniczym, olej sprężarkowy krąży w układzie klimatyzacji, tworząc zawiesinę w postaci kropel. Dlatego wybierając olej, musimy zwrócić uwagę na rodzaj czynnika chłodzącego, aby ten nie wdał się w interakcję. Kolejnymi zadaniami oleju sprężarkowego jest ochrona przed korozją, uszczelnianie komór roboczych, odprowadzenie ciepła, które powstają wskutek sprężania gazu oraz tarcia, uszczelnienie komór roboczych, odprowadzenie zanieczyszczeń z układu smarowania.
Olej sprężarkowy jest odpowiedzialny za prawidłowe działanie sprężarki w instalacjach chłodniczych. Warto zaznaczyć, że olej ten nie znajduje się tylko i wyłącznie w sprężarce, trafia również w niewielkich ilościach do innych elementów instalacji. Dlatego wymagania dotyczące jego jakości są następujące:
Przekroczenie temperatury rozkładu termicznego powoduje rozkład oleju oraz uwolnienie z niego substancji lotnych. Wpływa to negatywnie na smarowność. Jednak bezpośredni zapłon oleju nie występuje. Podczas długotrwałego przekroczenia temperatury może nastąpić również karbonizacja oleju (reakcja chemiczna między materiałami a kwasem węglowym).